Krofi in dieta?

V predpustnih dneh sem vsak dan poslušala razprave o tem, kako krofi vplivajo na telesno težo. Seveda ni bilo nikogar, ki bi trdil, da krofi ne redijo. Nekateri posamezniki, za katere nikoli ne bi rekla, da so tako sladkosnedni, so jih pojedli na kupe. Večinoma vsi s slabo vestjo…

Ali lahko vključimo nekaj tako redilnega in tako nekvalitetnega (ampak takoooooo dobrega) v pametno dieto?

Z določenimi omejitvami lahko. Vsi tisti, ki se želijo kvalitetno prehranjevati in tisti, ki želijo hujšati na dolgi rok, potrebujejo »manevrski prostor«. To pomeni, da lahko občasno jedo tudi stvari, ki si jih sicer ne smejo privoščiti.

Kaj sicer pomeni biti na dieti in se odpovedovati vsemu? Če čakamo na daljno prihodnost, v kateri bo spet mogoče jesti vse brez omejitev, je dieta nesmiselna. Ali to pomeni, da ko bomo shujšali na določeno težo, se bomo lahko nagradili s tem, da se bomo spet vrnili na stara pota? Ali je to pravi vzrok jo-jo efekta, zaradi katerega se vsi izgubljeni kilogrami priplazijo nazaj, pa še kakšen zraven?

Kaj bomo torej naredili s tistimi nekaj krofi, s katerimi se bomo sladkali v pustnem času? Preprosto pojedli jih bomo in uživali v njih. Ampak obrok naj vključuje le krofe. To pomeni, da jih ne boste jedli po kosilu, kot sladico. Privoščite si jih za zajtrk ali popoldanski obrok in nato nekaj ur ne jejte ničesar. Naj vas ne zgrabi panika! Dan je sicer v dietnem smislu izgubljen, ampak to boste pač upoštevali in bo vaša dieta trajala dan ali dva več. In občutek, da se morate vsemu odreči, bo utišan. In življenje bo spet lepo.