Včasih potrebujemo pogled s strani

Včeraj sem imela zanimiv pogovor. Sam pogovor je bil super, ampak »prej« in »potem« pa sta bila strašljiva. »Prej« se je začel že ponoči, ko sem se nenadoma zbudila in se strahoma vprašala, kaj lahko od tega pogovora pričakujem. Dobila sem občutek, da sploh nisem pripravljena in bom »bluzila« od teme do teme, brez načrta. Ampak zakaj se zbujam sredi noči zaradi zadeve, ki je pravzaprav banalna? Na srečo imam že leta pravi odgovor za to: kar mi ponoči hodi po glavi, ni nujno pomembno ali v resnici res takšno, kakršno se kaže. Noč je noč in ponoči stvari ne vidimo v pravi luči. Evo, še tale prispodoba govori o svetlobi in temi…

Z mojo sogovornico sva imeli očitno v najinih glavah nekaj čisto različnega. Jaz sem hotela razrešiti dilemo, zakaj sem obstala, ona pa je seveda želela govoriti o poslovnem svetovanju. Smešno, ampak na koncu se je le izkazalo, da govoriva o isti stvari.

Že nekaj mesecev sem se mučila s poslovno priložnostjo, ki nekako ni šla. Teoretično je bila zamisel krasna, praktično pa sem capljala na mestu. Cincala sem že dobra dva meseca, to pa je absolutno predolgo. Poleg dragocenega časa v zrak puhtijo tudi finance in samospoštovanje.

Zato sem zaprosila za nasvet. Svoje sogovornice nisem dobro poznala in vedela sem, da bova najprej druga drugo pretehtali in ocenili, ali bi bilo lahko  najino sodelovanje produktivno. In meni je bilo všeč, kar sem videla. Njena ocena situacije in pregled vsega, kar se na spletu vidi, je bil kratek in pronicljiv. Ugotovila je točno tisto, česar jaz nekako nisem hotela videti. Včasih je dobro, da stvari pogleda in oceni še nekdo drug. Pogled s strani včasih razkrije dejstva, ki od blizu niso vidna. To je nekako tako, kot če bi vam nekdo pod nos tiščal list s tekstom in zahteval, da ga preberete z razdalje petih centimetrov. Ne gre.

Ugotovili sva torej, da je koncept, ki sem za ubrala, zame osebno zgrešen. Sama ideja je bila sicer v redu, vendar ni upoštevala moje osebnosti, zato se v tem nisem videla. Ker pa je pečat verodostojnosti izredno pomemben in iskrenost v spletnem marketingu zapoved številka ena, je zadeva zvenela odtujeno in togo. Takšne stvari se čutijo in lahko postanejo velika ovira v marketingu, kljub temu, da ima avtor najboljše namene!

Zdaj moram spet kreniti od začetka. Tokrat bom vsako stvar pretehtala v celoti. Kako to vidim, čutim, tipam, duham…  Kako se to sklada z vsemi vidiki moje osebnosti. Poiskala si bom tehnično pomoč, ampak ostala sebi zvesta. Kajti le jaz vem, kdo sem in česa sem sposobna. Kaj lahko dam in do katere meje grem.

In upam, da boste nekateri izmed vas šli naprej z mano.