Ali vas bolijo ramena po delu z računalnikom?

Danes, za praznični dan sem si končno vzela nekaj časa in počistila stanovanje. Pri čiščenju težje dosegljivih kotičkov sem opazila, da kljub svojemu znanju delam nekatere napačne gibe. In ker je pač takšen dan, sem se odločila, da opišem dve vaji, ki omilita bolečino v zgornjem delu hrbta, ramenih in rokah. Ena bo za tiste, ki so doma in se kakor jaz trudijo v hiši ali okoli nje, druga pa naj bo za dopustnike, ki uživajo ob bazenih in morju.

Bolečine v zgornjem delu hrbta imajo dva najpogostejša vzroka, to sta stres in slaba drža. Po navadi nastopata skupaj. Še preden pa se bolečina sploh pojavi, lahko opazimo zmanjšan obseg gibljivosti sklepov ali napete mišice. Bolečina ima lahko tudi bolj resne vzroke, ki izvirajo na primer iz srca, hrbtenice ali požiralnika. Tudi simptom, ki marsikoga močno prestraši, to je mrtvenje ali mravljinčenje v prstih, izvira najpogosteje iz skrčenih mišic, ki nekoliko stisnejo živce. Sprostimo mišice in posledično osvobodimo živce.

Lažje reči kot storiti. Če meni kdo reče, sprosti se, bi ga najraje mahnila po nosu, nikakor pa se zato ne bi bolj sprostila.

Najprej naredite »skeniranje«. Stojte vzravnano, noge naj bodo nekoliko narazen in kolena sproščena. Ozavestite hrbet in poskusite čutiti, ali vas kje boli. Če bolečina ni izrazita, morda sploh ne boste opazili, v kakšnem stanju je vaš hrbet. Zlasti tisti, ki jih muči močan stres, izgubijo pravo povezavo s svojim telesom. Sploh ne čutijo več, da je z njimi nekaj narobe. Zato še vedno v stoječem položaju poskusite občutiti, ali vam vleče ramena nazaj in se razdalja med lopaticami manjša, ali pa je ravno obratno. Se vam zdi, da vam ramena vleče naprej? Kakšna je razlika med levo in desno ramo? Čutite topo bolečino pod lopaticami? Vam zateguje mišice med ramo in vratom? Kaj pa vrat?  Poskusite čutiti vsak delček, vsako mišico, ki jo lahko občutite kot celoto ali vsako povezavo med različnimi deli. Že samo ozaveščanje na telo vas bo nekoliko sprostilo.

Poskusite oceniti, kakšna je gibljivost ramen. Nežno iztegnite roke navzgor, predse in na vse strani, ki si jih lahko izmislite. Ne delajte sunkovitih gibov! Se vam zdi, da vas pri nekaterih gibih »vleče« ali pa ste bili pred časom bolj gibljivi?

Če se vam zdi, da je vaš hrbet le bolj »trd«, kakor bi si želeli, bi bilo dobro začeti z vadbo. Na začetku naj bodo vaje lažje in ne delajte jih do bolečine. Samo toliko, kolikor gre brez težav! Pred vadbo se ogrejte in rahlo raztegnite mišice. Narahlo zavrtite glavo v obe smeri, nadaljujte s kroženjem ramen. Iztegnite roke kvišku in se nagnite na stran. Zavrtite se sede na stolu!

Torej dve vaji za praznik:

  1. Če ste doma in še niste počistili mize po kosilu, s krpo v rokah stopite na daljši konec mize. Stegnite se nad mizo, vendar ne tako, da bi se grbili, ampak naj bo hrbet raven. Pomaga, če imate v bližini ogledalo (monitor. TV…) ali pa naj nekdo preveri, če ste hrbet res zravnali. Kolena naj bodo rahlo upognjena. Podlaket ene roke položite na mizo, iztegnite se in z drugo roko začnite brisati. Zamenjajte roki. Nato poskusite brez krpe, roka naj drsi nekaj centimetrov nad mizo. Ali čutite kakšno razliko med levo in desno stranjo? Kje v telesu čutite obremenitev: v nogah, hrbtu, ramenih? Vajo lahko izvedete tudi na globokih policah. Če boste hrbet upogibali, vas bo čez nekaj časa bolel in boste praznik zaključili s slabim občutkom. Pri pravilni drži pa boste čutili, da so se ramena lepo iztegnila.

2. Za tiste, ki pa so v vodi, bo tale vaja: stojte v vodi, ki vam sega do ramen. Vzemite penasto plavalno tubo (če imate z rameni že težave, vzemite leseno palico, dolgo kakšnih 60 cm) in jo z obema rokama potopite pred seboj proti stegnom. Nato jo z obema rokama potisnite levo do površine in nato desno do površine. Poskusite občutiti, kaj se pri tem z vašim telesom dogaja.

Za več vaj pokličite naš protibolečinski center, kjer vam lahko svetujemo, ali pa obiščite naš terapevtski fitnes v Portorožu, kjer lahko vadite pod nadzorom izkušenega terapevta.

Pa lep dan še naprej vsem, tistim doma in tistim, ki uživajo počitnice!